Fandom

Kormorán Wiki

Harminc év legjobb dalai

662pages on
this wiki
Add New Page
Vitalap0 Share

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Best of Kormorán
Harminc év legjobb dalaiból

(Alapítva 1976-ban)

1. Om mani padme hum (1989) 5.15
Koltay Gergely

2. Ilju haramia / Ilyu highwayman (1976) 3.17
Koltay Gergely - Nagy László

3. Magyar rapszódia / Hungarian rhapsody (1989) 4.43
Jenei Szilveszter, Margit József, Koltay Gergely - Koltay Gergely

4. Ne sírj /Don't cry (1984) 4.09
Koltay Gergely

5. A forrás felé / Approaching the source (2003) 4.26
Koltay Gergely

6. A lovak álma /The dram of horses (2004) 4.49
Koltay Gergely

7. Kalotaszegi hajnali zsoltár / Kalotaszeg morning psalm (2004) 4.47
Gáspár Álmos - Koltay Gergely

8. Húzd a harangot / Toll the bell (1998) 3.17
Koltay Gergely

9. Csillagok, csillagok / Stars,stars (2001) 3.36
Koltay Gergely

10. Az utolsó farsang / The last masquerade (2001) 3.50
Szűts István - Koltay Gergely

11. Gyere ki te gyöngyvirág / Lily-of-the-vally (1984) 2.51
Koltay Gergely

12. Akkor / Then (2003) 3.42
Koltay Gergely

13. Maradunk / We stay (2005) 4.36
Koltay Gergely

14. Segítő szellemek / Helping spirits (2002) 3.42
Géczi Erika - Koltay Gergely

15. Táltosok fiai / Sons of shamans (2002) 5.28
Koltay Gergely

16. Lámpás emberek / People with lamps (2004) 3.43
Koltay Gergely

17. Kell még egy szó / One more word is needed (1996) 3.42
Koltay Gergely

bónus
18. Quo vadis Domine (2006) 5.21
Koltay Gergely, Szűts István - Koltay Gergely

A "Quo vadis Domine" zenei közreműködői:
Alex Horsch
Hollókői Lajos
Nagy Balázs
hangfelvétel: MMM Stúdió
hangmérnök: Szabó Miklós
zenei rendező: Koltay Gergely
fotó: Sárospataki Györgyi
grafika: Szendy Julianna
2006 Kormorán
2006 Hungaroton

KORMORÁN

Tóth Renáta
Géczi Erika
Koltay Gergely
Nagy László
Szűts István
Zsoldos Tamás
Mr. Basary
Gáspár Álmos
Szabó Miklós

HARMINC ÉVES A
K O R M O R Á N
Van-e korunk zenei palettáján hungaricum? Ha igen, a 2006-ban 30 esztendős Kormorán együttes annak tekinthető. Idén a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átvehették a "Magyar Örökség" díjat, amely kinyilvánítja, hogy a zenekar dalai a magyar kulturális örökség részét képezik. Más megfogalmazás szerint a Kormorán megkapta az úgynevezett "Magyar Szellemi Lovagrendet".
A formációt Koltay Gergely 1976-ban alapította. A magyarországi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. A zenekar dalaiban hallhatóak tradicionális népi hangszerek: a töröksíp, a hegedű,a tekerőlant, a citera, a furulya, a duda és a tárogató, amelyek együtt szólalnak meg a rock instrumentumokkal. A Kormorán az elmúlt három évtizedben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, és több zenealbumot jelentetett meg külföldön. Az együttes koncertprogramjain kívül egy sor albumot készített pop énekeseknek, blues és rock sztároknak, valamint színészeknek. Megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét s alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A költő visszatér, Elektra mindörökké, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány). A Kormorán első fénykora a '80-as évekre tehető, 2000 óta pedig másodvirágzását éli. Az ezredfordulóra ugyanis Koltay nyolc elhivatott és invenciózus zenészt gyűjtött maga köré, még lendületesebbé, hitelesebbé téve a formációt. Kialakult az összetéveszthetetlen vokális hangzás, amely a hangszeresek virtuozitásával párosul. Öt évvel ezelőtt, 25 éves jubileumi koncertjük alkalmával megkapták a "Magyar Szabadság" díjat, két évre rá pedig Koltay Gergely munkásságáért átvehette a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott "Magyar Köztársasági Aranykeresztet". A Kormorán tagjai az elmúlt években olyan modern, különleges muzsikát írnak, amely továbbra is a Kárpát.medence és helyenként a Balkán archaikus népzenéiből táplálkozik, s ami nagyon fontos: töretlenül népszerűek, rendre élő koncerteket adnak nemcsak Magyarországon, hanem a székelyföldi Csíksomlyótól a Muravidéken át a felvidéki Somorjáig. Ráadásul már vannak követőik a rock szakmában, ami bizonyság arra, hogy a kilenctagú csapat a magyarság sorsát bemutató dalszövegeivel szintén utat mutat az ifjabb generációknak: lehet igényes, megtartó erőt jelentő nemzeti rockzenét is játszani.
A zenekar tagjai az énekes Géczi Erika, egykori kajak világbajnok, Mr.Basary, akit ma már mindenki csak "Rocktorok" néven szólít, Esztergom szépe, a dögös hangú Tóth Renáta, Gáspár Álmos hegedűs az erdélyi Kézdivásárhelyről, Zsoldos Tamás, akit a szakma az egyik legjobb basszus-játékosnak tart, Nagy László, aki a dobokból csalogatja elő az ősi ritmusokat, az elektromos gitáron népzenét játszó Szabó Miklós, valamint a két legrégebbi tag: Szűts István billentyűs, aki a harmóniákat felügyeli, és Koltay Gergely, aki a dalszövegeket szerzi s a különleges dallamokat töröksípon, fuvolán, furulyán interpretálja.
A 30 éves Kormorán igazi hungaricum...
Zsebők Csaba

A Wikia-hálózat

Véletlen wiki